2012-01-23 12:08:51• hírek • Kocsis Zoltán

Hármas megállapodást ír alá Szatmárnémeti

Hétfő délelőtt Nyíregyházán Ilyés Gyula, Szatmárnémeti, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza és Gajdos István, Beregszász polgármestere aláírták azt az egyezményt, amely szerint a három város közösen hozna létre egy Európai Területi Együttműködési Csoportosulást (EGCT).

Az Európai Unió az előző költségvetési időszakban elsősorban helyi vagy területi önkormányzatok pályázatait támogatta. A 2014-2020-as költségvetési periódusban viszont Brüsszel változtat nézőpontján, és inkább nagyobb területet lefedő, együttműködésre támaszkodó egységeket, az EGTC-ket szándékozik támogatni. Ezért van szükség erre a megegyezésre, amin a három város már több mint két éve dolgozik.

Amint azt Kereskényi Gábor alpolgármester korábban elmondta, egy ilyen csoportosulást rendkívül bonyolult és összetett tető alá hozni. Előbb helyi szinten kell dönteni a részvételről, ez történt meg a csütörtöki városi tanácsülésen. Ezt követően a kormány szintjén is szükség van a beleegyezésre - Szatmárnémeti jelenleg Elena Udrea turisztikai és fejlesztési miniszter aláírására vár. Nem véletlen, hogy Romániában egyelőre egyetlen ilyen csoportosulás jött létre a román-magyar-szerb hármashatár mentén.

Egy EGCT esetében előírás, hogy legkevesebb két partner kötelezően tagja kell legyen az Európai Uniónak. „Nyíregyházával már több mint egy évtizede gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatot ápolunk, így a választás magától értetődő volt. Mint ahogy Beregszász bevonása is, mivel az ukrajnai város mindkét település testvérvárosa. A kommunikációt pedig megkönnyítheti, hogy mindhárom városban magyar a polgármester", magyarázta Kereskényi. Ráadásul, tette hozzá, mindhárom várost nagyjából hasonló gazdasági, társadalmi problémák jellemzik.

A következő két év, mondta az alpolgármester, a különböző projektek előkészítéséről szól majd „annak reményében, hogy 2014-et követően minél hatékonyabban tudjunk lehívni uniós pénzeket".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: